multiblog.hu család tagja

Öttusa- Budapest (IX.3-9.)

Nap

:

Óra

:

Perc

:

Mp

Olimpia 2020

Nap

:

Óra

:

Perc

:

Mp

Már “csak” 500 napot kell kibírnunk, hogy újra szurkolhassunk az olimpiai játékokon. Ennek örömére el is indult a főoldalon látható visszaszámláló óránk, melyen mostantól te is követheted az idő múlását a tokiói olimpiáig.

Nézzük addig is milyen érdekességeket tudunk a 2020-as olimpiáról:

A 2012. február 15-i határidőig hivatalosan öt város adta be pályázatát az olimpia megrendezésére. A NOB 2012. május 23-án nevezte meg a hivatalos pályázókat, a döntés szerint Isztambul, Madrid és Tokió verseng az olimpia rendezési jogáért. A NOB 2013. szeptember 7-én, Buenos Airesben döntött a játékok helyszínéről.

Sportágak

Hét sportág szerepelt azon a listán, amely a 2020-as nyári játékok programjába javasoltak (karate, vusu, csarnokban játszható softball, görkorcsolya, fallabda, falmászás, kötélpályás wakeboard). A NOB 2013 szeptemberében döntött erről.[

A NOB végrehajtó bizottságának 2013. február 12-i javaslata szerint a birkózás került volna ki az olimpia programjából. A NOB 125. kongresszusának 2013. szeptember 8-ai ülésén úgy döntöttek, hogy a birkózás marad, így a fallabda, valamint a baseball és a softball nem lesz a programban.[

A 2016 augusztusi NOB ülésen a gördeszkázás, a hullámlovaglás, a sportmászás, a karate és a baseball/softball került az olimpia programjába.

Szimbólum

Az olimpia első, elfogadott logóját Szano Kendzsiro tervezte. Később a belga Olivier Debie a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál panasszal élt, miszerint az ő Liège-i Színháznak(wd) készített művét használta alapként Szano. Ezért ezt az emblémát visszavonták.

A szervező bizottság az új logó elkészítésére pályázatot írt ki. A 2015 decemberi határidőig több mint 14 000 ötlet érkezett be. A kiválasztást végző bizottság 2015 év végig néhány százra, 2016. január 9-ig még tovább szűkítette a pályaművek számát. 2016 áprilisában bemutatták az új logót. A kék színű négyszögekből álló kör alak a különböző kultúrák különbségeit jeleníti meg, amelyek egymás mellé helyezve szabályos formát alkotnak.

Kabala

2018 február 28-án mutatták be az olimpia kabaláját. A kék színű futurisztikus figura Tanigucsi Rio munkája. A pályázatok közül 200 000 japán általános iskolai osztály szavazata alapján választották ki a győztest.[

Létesítmények, infrastruktúra

2015 decemberében a NOB engedélyezte, hogy a pályakerékpáros versenyekre ne Tokióban, hanem Izuban kerüljön sor.

Kövessetek minket a facebookon is!


Ez is érdekelhet...

Itt Bloggerbirodalom épül!
Csatlakozz te is!