multiblog.hu család tagja

Olimpia 2020

Nap

:

Óra

:

Perc

:

Mp

Elképesztő eredményt produkált, és ezzel világrekordot állított fel női gyorsasági falmászásban az indonéz Aries Susanti Rahayu az IFSC Falmászó Világkupán a kínai Xiamenben. Mindössze 6,995 másodperc alatt mászta meg a 15 méteres falat, maga mögé utasítva a korábbi csúcstartót, a kínai Song Yilinget.

A gyorsasági falmászás az egyike a három új versenyszámnak, amik a 2020-as tokiói olimpián debütálnak.

A falmászás a sziklamászás mesterséges körülmények között űzhető formája.

A világ minden részén, így Magyarországon is a falmászás versenysporttá nőtte ki magát. Nemzeti kupákat, bajnokságokat, valamint nemzetközi versenyeket is rendeznek, többek között világbajnokságot is.2020-as olimpián, Tokióban bemutatkozó sportágként lesz az olimpiai program része a falmászás, avagy hivatalos nevén: sportmászás. Az ötkarikás játékokon mind a három szakág, a nehézségi, a gyorsasági és a boulder (azaz a biztosítás nélküli, kis magasságú, vízszintes) mászás helyet kap, igaz, nem külön-külön értékelik az egyes szakágban elért eredményeket, hanem összesítésben.

Nehézségi mászás

A mászó dinamikus kötél segítségével mászik, miközben a kötelet bizonyos távolságokban a falba szerelt nittekhez kapcsolja ún. köztesek (schling) használatával, ezzel önmagát biztosítja. Mászás során a földről biztosító ember segítségével történik a biztosítás. Ez az ún. előlmászás. A mászó feladata a műfalon kijelölt út kimászása, ill. minél tovább történő mászás, az idő másodlagos szempont.

Kövessetek minket a facebookon is!


Itt Bloggerbirodalom épül!
Csatlakozz te is!