multiblog.hu család tagja

Olimpia 2020

Nap

:

Óra

:

Perc

:

Mp

Csengtuban rendezik a 2025-ös 12. Világjátékokat – döntött egyhangúlag a Világjátékok Nemzetközi Szövetségének (IWGA) közgyűlése.

Az egyesült államokbeli Birminghamet követi majd, amely 2021-ben több mint 30 sportágban mintegy 100 ország 3600 sportolóját látja vendégül.

A Világjátékok egy nemzetközi multisportesemény, melyet négyévente rendeznek meg a nyári olimpiai játékokat követő első évben. A játékok programja mindössze 11 nap leforgása alatt zajlik le. A Világjátékok Nemzetközi Szövetsége (IWGA) szervezésében levő világesemény olyan sportágakat tartalmaz, amelyek nem szerepelnek az olimpiai programban. Néhány sportág, amelyek korábban a Világjátékok programján szerepeltek (például triatlon) ma már az olimpián is szerepelnek. Sok olyan sportág is alkotja a Világjátékok programját, melyek egykoron az olimpián is szerepeltek. Az eseményt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (IOC) is támogatja.

Története

1981-ben 12 nemzetközi szövetség kezdeményezésére létrehozták a Világjátékok Nemzetközi Szövetségét. Az ezt követő évben már megrendezték az 1. Világjátékokat Santa Clarában, az Egyesült Államokban. A világesemény 18 sportot tartalmazott, és 34 nemzet 1265 versenyzője vett részt rajta. Az olimpiai programban több alapítósportág is szerepel, ilyen a taekwondo, a tollaslabda, a triatlon és a baseball. A 2001. évi Világjátékokon Akitában már 93 nemzet 3200 sportolója vett részt. A 2013-as Világjátékokon Caliban már 31 sportág szerepelt.

Kövessetek minket a facebookon is!


Itt Bloggerbirodalom épül!
Csatlakozz te is!