multiblog.hu család tagja

Olimpia 2020

Nap

:

Óra

:

Perc

:

Mp

Nehéz szavakat találni egy-egy új őrült sport “születésekor” , pláne ha annak sokszor értelmét se nagyon lehet találni.

Persze mindenki döntse el maga, minek értelmezi a jég alatti hokit. Mindenesetre valahogy így kell elképzelni az új játékot:

Egyébként nem újkeletű a víz alatti hoki.

A vízihoki víz alatt játszott csapatjáték. A medencében két csapat küzd egymással, a játékosok célja, hogy egy ütő segítségével a kapuba juttassák a korongot.

A sportot négy angol búvár találta ki, 1954-ben: John Ventham, Alan Blake, Jack Willis és Frank Lilleker. Alan Blake volt a Southseai Angol Vízalatti Klub titkára. A játékkal a búvárnövendékek tüdőkapacitását akarták fejleszteni. Ma már a világ számos országában űzik, nemzetközi tornákat, kétévente pedig Európa- és világbajnokságot rendeznek. A legutóbbi, 2006-os világbajnokságot a ausztrál női és az Új-Zéland-i férfi csapat nyerte.

Magyarországon jelenleg három városban van aktív vízihoki csapat: Budapesten, Egerben és Pécsett. Budapesten összesen 3 csapat van az Egyszusz, a Vidrák és Magyarország eddigi egyetlen női csapata a Hokimaki. Eger az Egri Barracudák otthona, a Pécsiek csapata a Pécsi Piranhák. Jászberényben a Jász Búvárok űzik e sportot hobbiként.

Forrás: BBC, wikipédia

Kövessetek minket a facebookon is!


Itt Bloggerbirodalom épül!
Csatlakozz te is!